İşitme cihazı ne zaman kullanılmalı ?
KBB hekimi odyometrik testlerinizi inceleyip isitme cihazı kullanmalısınız diyorsa vakit kaybetmeden kullanmaya başlayın.

İşitme cihazı nereden alınır ?
İşitme cihazı ruhsatlı ve Sağlık Bakanlığı onaylı işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinden alınır.

İşitme cihazımı devlet katkısından yararlanarak almak için ne yapmalıyım ?
Öncelikle bir devlet hastanesi yada eğitim araştırma hastanesi yada üniversite hastanesinin KBB polikliniğine muayene olduktan sonra hekiminiz sizi işitme testi ve konuşmayı alma, anlama yuksek sesten rahatsız olma durumlarınızın tespiti için odyometri bölümüne sev ediyor test sonuçlarınızla hekime tekrar gittiğinizde eğer uygun ve gerekli ise sizi cihaz almanız ve kullanmanız için rapor servisine sevk eder.

İsitme cihazını almak için hangi evraklar gerekir ?
Sağlık bakanlığınca geçerli olan bir hastaneden (devlet hst.,Eğitim araştırma hst,üniversite hst) alacağınız rapor ,reçete ve işitme testinin ıslak imzalı asılları ve nüfus cüzdanınız gerekli belgelerdir.

2022 Yılında işitme cihazı için devlet ne kadar ödeme yapıyor ?
SUT Tebliğine göre 0-4 yaş çalışan çocuğu için 2180,16 TL , 0-4 yaş emekli çocuğu için 2725,20 TL , 5- 12 yaş çalışan çocuğu için 1937,92 TL, 5- 12 yaş emekli çocuğu için 2422,40 TL 13-18 yaş çalışan çocuğu için 1816,80 TL ,13-18 yaş emekli çocuğu için 2271 TL 18 yaş üstü çalışan için 1211,20 TL, 18 yaş üstü emekli için 1514 TL ödeme yapılıyor. Ancak bu bedeller üzerinden maaşlarda; çalışanlardan %20 emeklilerden %10 kesinti yapılıyor.

Hangi işitme cihazı bana daha uygun ?
KBB doktorunuzun raporda belirtiği tipteki ve işitme merkezindeki yetkilinin sizin ihtiyaçlarınıza göre belirleyeceği model işitme cihazı size daha uygundur.

İşitme cihazı kulağımı tembelleştirir mi?
Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğru seçilmiş ve ayarlanmış bir işitme cihazı kulağı tembelleştirmez.

Hangi kulağıma takacağım?
KBB Hekimi ve odyoloğunuz hangi kulağınızda işitme cihazı kullanmanız gerektiğini yada iki kulağınızda da işitme cihazı kullanmanız gerektiğini yazacağı rapor yada reçete de belirtecektir.Her kullanıcı kendi durumuna göre değerlendirilmesi gerekirse de genel olarak orta ve üzeri dereceli işitme kayıplarında iki kötü kulaktan daha iyi olana cihaz öneriliyor.Eğer iki kulakta da hafif dereceli işitme kaybı varsa bu durumda kişinin sosyal durumu da göz önüne alınarak iki kötü kulaktan daha iyi olana cihaz verilebiliyor işitme kaybının ilerleme durumuna göre daha sonra ikinci kulağa da cihaz verilebileceği gibi cihaz diğer kulakta kullanılmaya devam edebiliyor .Aslında bu durum her kullanıcını kendi özeliyle değerlendirilir.

İşitme cihazımı kaç saat takacağım ne zaman ve nerelerde çıkaracağım ?
İşitme cihazınızın ilk alışma süresi olan 15 günlük süreyi tamamladıktan sonra kontrol ve yeniden ince ayarlamalar yapılır.İnce ayarlamalar yapıldıktan sonra işitme cihazınızı uyumadığınız zamanlarda mümkün olduğunca uzun süre takmak algılama kabiliyetinizin işitme kaybından kaynaklanabilecek gerilemesini önlemeye yardım olacaktır tavsiye olunan minimum süre günlük 8 saatin altında olmamalıdır. Banyo yaparken havuza denize girerken ve uyurken işitme cihazınızı kullanmamanız yararınıza olacaktır.

İşitme cihazıma ne kadar zamanda alışırım ?
İşitme cihazına alışma süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte eğer doğru bir alışma süreci ve ayarlar kontrolü sağlanırsa genel olarak 15 gün ile 3 ay arasında değişebilir genellikle işitme cihazlı performans ilk üç aylık sürenin sonucunda maksimum düzeye ulaşır.

İşitme cihazı pille mi çalışıyor ?
İşitme cihazları değiştirilebilen zinc air(çinko-hava tepkimeli enerji açığa çıkaran piller) ile yada dahili litium ion (şarj edilebilir dahili piller) ile çalışır.

Bir pil kaç gün gider ?
Zinc Air değiştirilebilen piller işitme kaybının derecesi , havadaki nem oranı işitme cihazının teknolojik özellikleri , işitme cihazının kullanıldığı ses ortamına göre (özellikle gürültülü alanlar) Piller genel olarak 10 numaralı piller günlük ortalama on saat kullanımla bir hafta kadar 312 nolu piller bir haftadan biraz fazla 13 nolu pilller iki hafta kadar 675 nolu piller 3 – 3,5 hafta kadar çalışabilir. İşitme cihazının teknoloji seviyesi yükseldikçe pil tüketimi de artabilir.

İşitme cihazıma günlük bakim yapacak mıyım ?
İşitme cihazınızın model ve tipine göre basit günlük temizlik ve bakım kuralları vardır .Bu basit kurallara dikkat edilirse işitme cihazından alınacak fayda artar. Aynı zamanda işitme cihazınızın teknik ömrü de uzun olacaktır.

İşitme cihazlarının fiyatları neden birbirinden farklı ?
İşitme cihazlarının işitme kayıplarının derecesi ve türüne göre farklı teknolojik özellikleri ve sınıfları vardır (girişi seviyesi – temel seviye – standart seviye – ileri seviye – üst seviye) bu sebeplerden dolayı işitme cihazlarının fiyatları farklılık gösterir. Ancak işitme kaybınızın gerekliliklerine göre cihaz seçilmelidir kısacası en pahalı cihaz en iyi cihazdır demek doğru olmayacaktır.

Taksit ile ödeme imkanı var mı ?
Genellikle kredi kartlarına taksit yapılmaktadır. Mali açıdan elektronik cihaz sınıflamasında olduğundan en çok dokuz taksit yapılabilmektedir.

Uygun işitme cihazı nasıl belirlenir ?
ygun işitme cihazlarının belirlenmesinde bu işi için geliştirilmiş özel yazılımlar teknolojiler ve bilgisayar destekli ölçüm ve değerlendirme cihazları mevcuttur (örneğin :REM real ear measurement-gerçek kulak ölçümü cihazı , Live speech map canlı konuşma haritalandırması yapılabilen cihazlar ayrıca cihaz üretimi yapan firmaların kendi cihazları için geliştirdikleri özel yazılımlar da mevcuttur.

İşitme cihazlarının ayarlamaları ne sıklıkla yapılır ?
Her satış ve uygulama merkezinin uyguladığı kendine özgü bir protokolü olamakla beraber dünyada genel olarak benimsenen periyot ilk satın alış tarihinden başlayarak 15 gün – 3. ay – 6. ay ve bir yılın sonunda olarak ilk yıl içinde dört defa kontrol önerilir .Bu süreden sonra ise çocukların (0-18 yaş ) yaş guruplarına göre 3 ay veya 6 aylık yetişkinlerde ise 6 aylık takip eden periyotlarla takip ve ayar önerilir. Bu durum her şey normal seyrediyorsa geçerlidir kullanıcıda ani değişiklikler olduğunda ise hemen işitme merkezine bilgi vermeli gerekiyorsa merkeze kontrol için gitmelidir. Örneğin ” Ne zaman şikayetiniz olursa gelin olmazsa gelmeyin ” gibi bir takip stratejisi başarıyı ve kullanıcı memnuniyetini düşürecek yada engelleyecektir.