İşyerinde işitme – İşyerinde işitme kaybı

İşitme kaybı yaşayan yaklaşık 2,2 milyon kişiden yüzde 60’ı ya çalışma hayatında yada yakın dönemde çalışmaya başlamayı planlıyor. İş yaşamında , bireylerin sürekli olarak olumlu bir izlenim bırakmaları beklenir . İşitme kaybı sorunu yaşayan bireylerin iş yaşamında , içinde bulundukları ortamlarda  iyi duyabilmeleri ve anlayabilmeleri, iş yaşamındaki performans düzeylerinde hayati bir rol oynamaktadır.

Duymak olarak bahsettiğimiz kavram , işitmek ve işittiğini anlayabilmenin birlikte rol aldığı bir eylemdir.

Hem çalışanlar hem de işitme kayıplı öğrenciler , gün boyunca işleri tamamlamayı daha da zorlayıcı ve göz korkutucu hale getirebilecek engellerle karşılaşabilirler. Günümüzün çalışma ortamları, resmi toplantılardan grup konuşmasına, duyabilmenin zorunlu olduğu çok çeşitli durumlardan oluşmaktadır. Ayrıca, endüstriyel sesler, zayıf akustik ortamlar, çoklu çalışma alanına sahip açık ofisler ve zorlayıcı telefon görüşmeleri de var.

Herhangi bir işitme kaybı derecesine sahip bireylerin, arka plan gürültüsünün varlığında, normal işiten diğer bireylere göre daha fazla çaba sarf ettiği bir gerçekliktir.

Bu şu soruyu gündeme getirmektedir: İşitme kaybı olan bir çalışan iş ortamındaki dinleme zorluklarını nasıl en iyi şekilde  üstesinden gelip çalışabilir? Neyse ki, günümüz teknolojisi, zorlu ortamlarda bile dinlemeyi optimize edebilen ve işitme kayıplı bireylerin tam potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olabilecek birçok yeni araç sunmaktadır.

İşitme Cihazlarının Ötesinde

Bugünün işitme cihazları inanılmaz derecede gizli ve her zamankinden daha gelişmiş. Günümüzde birçok  işitme cihazı modelinde gürültü önleme ve çok yönlü arka plan gürültüsüyle çevriliyken daha iyi duyma imkanı sağlayan yönlü mikrofonlar standarttır. Bununla birlikte, sadece bir işitme cihazının, bireyin tüm dinleme ihtiyaçlarını karşılayamayacağı, grup içi sözel iletişim durumlarının ve telefon görüşmelerinin en büyük iki endişe kaynağı olduğu zamanlar vardır.

Neyse ki, bu durumlar için mevcut alternatif yardımcı teknolojiler var. İşitme cihazlarıyla birleştiğinde, sinyal-gürültü oranını arttırmaya yardımcı olan araçlar mevcuttur (çevresel gürültü seviyelerine göre konuşmayı iyileştirme).

Potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmak için işitme cihazlarıyla birlikte kullanılan araçlara yardımcı dinleme cihazları denir. Bunlara telecoil, kablosuz bağlantı ve FM sistemleri dahildir. Tüm işitme cihazı şirketlerinin kendi ürün guruplarına özgü çeşitli çözümleri vardır, ancak çoğu benzer teknolojiler kullanarak çalışır. En büyük fark, tasarım ve kablosuz özelliklerini nasıl kullandıklarıdır.Yardımcı dinleme teknolojilerinin her birine daha yakından bir göz atalım.

T bobinler

Telecoiller veya t-coils, onlarca yıldır var olmuştur, ancak teknoloji güvenilir olmaya ve net bir sinyal sunmaya devam ettiği için son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Telecoil  kulak arkası işitme cihazlarının çoğunda ve hatta kulak içi işitme cihazlarının içine yerleştirilmiş bir bobindir .İlk olarak, sabit hatlı telefonlarda sesi almak ve işitme cihazının mikrofonundan ziyade manyetik bir sinyalle giriş toplayarak akustik geri beslemeyi ortadan kaldırmak için bir t-bobini kullanıldı. Artık pek çok cep telefonu işitme cihazına uyumlu ve işitme cihazının t-bobinine farklı bir şekilde erişiyorlar. Ek olarak, birçok işitme cihazı, her seferinde bir düğmeye elle basmak yerine, bir telefonun varlığını algıladıklarında otomatik olarak t bobine geçme işlevine sahiptir.T-coil ayrıca iş toplantılarında, gürültülü restoranlarda kullanılabilir.

Bluetooth

Akıllı telefonlar ve cep telefonları iş gününün gerekli bir parçası haline geldi, bu nedenle kablosuz bağlantı çok önemlidir. Bugünlerde Bluetooth kulaklıklar yaygın olsa da, birçok durumda işitme cihazlarıyla kullanılamayacaklarını duymak sizi şaşırtabilir.

Neyse ki, bir Bluetooth çipi işitme cihazının doğrudan veya bir akış cihazının kullanımı yoluyla Bluetooth kulaklık olarak işlev görmesini sağlayan birçok işitme cihazına yerleştirilmiştir. İşitme cihazını kullanan kişi daha sonra herhangi bir ek ekipman kullanmak zorunda kalmadan telefon konuşmalarını duyabilir.

FM Sistemleri

Bir toplantıda veya geniş alanda söylenen her şeyi duymak, işitme engelliler için zor olabilir. FM sistemleri, sinyal-gürültü oranını iyileştirmek ve doğrudan konuşmacının sesini işitme cihazlarına göndermek için tasarlanmıştır. Bu araçlar hem verici hem de alıcıdan oluşur. Alıcı, işitme cihazlarına bağlanabilir veya sinyal, bir streamer veya bir t-bobini vasıtasıyla işitme cihazlarına kablosuz olarak iletilebilir. Günümüzdeki FM sistemlerinin bazı avantajları, kurulmaları gerekmediği ve tamamen taşınabilir olmalarıdır. Bu nedenle, bireyi dinleme ortamlarının kontrolünü ele alma ve başkalarına daha az bağımlı olma konusunda destekleyebilirler..

Genişleyen Teknolojiler

Yoğun bir günün tüm dinleme talepleri için yeni çözümler olmaya devam ediyor. EasyCall II bir akıllı telefonun arkasına yerleştirilir ve her iki işitme cihazına da net ve net bir telefon sinyali verir. Ayrıca FM sisteminden daha basit ve ekonomik bir mini uzaktan mikrofon da bulunmaktadır.Sinyale gönderilen kişinin gömleğine klipslenir ve kablosuz olarak işitme cihazlarına akar ve işitme cihazı kullanıcısını daha büyük, daha görünür bir akış cihazı kullanmak zorunda kalmaktan kurtarır.

Phonak Roger Pen vericisinin zarif tasarımı, kalemi bir toplantıda bir masaya yerleştirerek konuşmacının sesini artırmak için gizli bir çözüm sunar. Roger Pen ayrıca televizyon ve telefon sinyallerini işitme cihazlarına aktararak birden fazla kullanım sunar.

İşitme kaybından dolayı kimsenin kendini yük gibi hissetmek istemediği rekabetçi bir iş ortamında, yardımcı dinleme cihazlarının kullanımı çok önemlidir. Bluetooth ve kablosuz teknolojinin geliştirilmesi, bu araçların sayısız uygulamasına kapı açmıştır.Telefon çözümlerinden toplantılar sırasında kullanılmak üzere tasarlanan cihazlara kadar, birçok işitme kayıplı kişinin gereksinimlerini karşılayacak bir cihaz vardır.

İşyeri için bir işitme cihazı seçmek kesinlikle bir tek teknolojinin, tek bir çözümün işe yaramadığı bir alandır. Uygun aletin seçilmesindeki ilk adım, kapsamlı bir işitme değerlendirmesi için odyolojik değerlendirmenin ,işitme ve konuşma testlerinin yapılmasını gerektirir.

İş ortamınızdaki en uygun işitme çözümünü belirlemeye yardımcı olmak için işinizin doğasını ve düzenli olarak karşılaştığınız dinleme ortamlarını da analiz etmek ve seçimi bütün verilerin ışığında yapmak gerekir.