İşitme kaybı ve dinleme yorgunluğu

Birinin uzun süre konuşmasını dinledikten sonra kendinizi yorgun hissettiniz mi? Belki bunu konuşulan konuya yada konuşmacının sıkıcı olmasına bağladınız. Ancak aslında dinleme yorgunluğu olarak bilinen şeye sahip olabilirsiniz.

Çoğu zaman, dinleme yorgunluğu,  uzun süre seslere maruz kalmanın normal bir sonucudur (uzun bir iş görüşmesi veya bir terapiden sonra). Bu, beyninin  “Ara vermem gerekiyor!” uyarısı.
Ancak işitme kaybı olan insanlar için, sesleri işitip anlamak (duymak) ekstra bir zorluk getirir. Buda İşitme kaybı olan bireylerin  normal işiten insanlara göre daha erken ve daha az uyaranla yorulmaya başladığı anlamına gelir. Aslında, sık veya artan dinleme yorgunluğu olarak ortaya çıkan durum erken işitme kaybının bir belirtisidir .

 İşitme kaybı sizi neden yorabilir?

Beynimiz duyma, anlama ve konuşma yeteneğimizde önemli bir rol oynar. İç kulağın duyusal kıl hücreleri, dış kulağın topladığı çevredeki sesleri, işitme siniri boyunca beyne gönderdikleri elektrik sinyallerine çevirmekten sorumludur.
İşitme kaybı olduğu zaman bu beynimiz için yorucu olabilir. İç kulaktan aldığı bilgileri mantıklı bir sonuca çevirmesi için  daha fazla çalışması gerekir. 

Nedeni şu: Her bir saç hücresi belirli bir perde veya frekansı çevirmekten sorumludur. Bu hücreler öldüğünde veya hasar gördüğünde, işitme sistemi bu frekansı tercüme etme yeteneğini kaybeder ve beynin gelen bilgiyi işlemek için daha çok çalışmasına neden olur.

Beynin sesi işleyen bölümleri
İşitme normal olduğunda, beynin üç alanı sesi yorumlamak ve konuşma üretmek için işitme sistemiyle birlikte çalışır:
Temporal lob kulakların arkasında bulunur ve beynin her iki tarafına uzanır. İç kulaktan duyusal bilgi alan birincil işitme korteksinin bulunduğu yer burasıdır.
Wernicke bölgesi , beynin sol tarafındaki temporal lobda bulunur ve konuşmayı anlamadan sorumludur.
Sol frontal lobun alt kısmında bulunan Broca bölgesi ise konuşma üretiminden sorumludur.

İşitme cihazları kulak yorgunluğuna yardımcı olabilir

İşitme kaybın ciddiyetine bağlı olarak, işitme cihazları veya koklear implantlar dinleme ve konuşmayı anlamayı iyileştirebilir ve dinleme yorgunluğunu etkili bir şekilde azaltabilir.
Bir çalışmada araştırmacılar  işitme kaybın etkisinin ne kadar  işitsel çaba ve zihinsel yorgunluğuna  neden olacağını görmek için hafif den ileri dereceli işitme kaybının yaş 47-69 yaş arasında 16 yetişkini dinleme testine tabi tuttu. Katılımcıların kelime tanıma, kelime hatırlama ve görsel tepki süreleri, işitme cihazı ile ve işitme cihazı olmadan test edildi.

Sonuçlar,  katılımcıların işitme cihazı kelimeleri daha iyi fark ettiklerini ve tepki sürelerinin işitme cihazlarıyla, olmadıkları duruma göre önemli ölçüde daha hızlı olduğunu gösterdi.

Dinleme yorgunluğuyla başa çıkmak

Normal işitmeye sahip olanlar için bile yoğun dinleme yorucu bir deneyim olabilir. Normal işitme veya işitme kaybınız olup olmadığına bakılmaksızın, gün boyunca dinleme yorgunluğuyla başa çıkmak için birkaç ipucu:

Gürültüye biraz ara verin . İşitme cihazı takmıyorsanız, doğada veya sessiz bir sokakta yürüyüş yapmayı veya gözlerinizi kapatıp birkaç dakika dinlenebileceğiniz bir yer bulmayı düşünün. Meşgul biri olsanız bile, için öğle yemeğinizi yemek için sakin bir yer bulun. Televizyon izlemek yerine okuyun. İşitme cihazı takıyorsanız, bunları her gün birkaç dakikalığına çıkarın.Derin nefes alın . Kendinizi bunalmış, stresli veya üzgün hissettiğinizde, birkaç dakika derin nefes egzersizleri yaparak geçirin.

Aktivite, stresi ve kan basıncını azaltırken zihninizi temizlemenize yardımcı olacaktır.Mümkün olduğunda arka plan gürültüsünü ortadan kaldırın . İşitme kaybı olan kişiler genellikle konuşmayı arka plandaki gürültüden ayırt etmekte sorun yaşarlar. Kulaklarınız ve beyniniz ne kadar az arka plan gürültüsünü işlemek zorunda kalırsa, konuşmaya uyum sağlamak için o oranda az yorulur ve daha fazla enerjiniz olur. Belki biraz kestirebilirsiniz . Bir şekerlemenin sağlayabileceği enerji artışının yanı sıra, ek sessiz zaman bonusu alırsınız.

Daha iyi işitme yoluyla yorgunlukla mücadele edin

Dinleme yorgunluğuna ek olarak, tedavi edilmeyen işitme kaybı sizi Alzheimer hastalığı , depresyon , sosyal izolasyon ve anksiyete dahil olmak üzere bunama gelişmesi riskine sokabilir .
Daha önceki kadar iyi işitemiyorsanız ve dinleme yorgunluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız, işitme duyunuzun kalifiye bir işitme sağlığı uzmanı tarafından değerlendirilmesinin zamanı geldi demektir. Günümüzün işitme cihazları , etkili bir şekilde duymanıza ve iletişim kurmanıza yardımcı olabilir ve hayata daha fazla enerjiyle yaklaşmanıza yardımcı olabilir.