İşitme cihazı adaptasyonu ve çocuğun konuşma gelişimi takibinin yapılması.
İşitme cihazı adaptasyonu ve çocuğun konuşma gelişimi takibinin yapılması.

Eğer işitme kaybı olduğu tespit edilen bir bebeğiniz varsa , öncelikle üzerinizdeki şaşkınlık ve üzüntüyü bir an önce üzerinizden atın .
Çünkü önünüzde çocuğunuzun konuşma gelişiminin sağlanabilmesi için kısıtlı ve çok önemli bir zaman var.
Üzülecek zamanınız yok. Çocuğunuzun konuşması , iletişim becerilerini geliştirmesi , duygusal gelişimini sağlayabilmesi için gereken çok değerli zamanı , üzülerek harcamayın.
İşitme kayıplı çocuklar 0 -2 yaş dönemi içerisinde cihazlandırıldıkları ve özel eğitim ile desteklendikleri taktirde, yaşıtları gibi bir iletişim becerisine sahip olabiliyorlar .
İlk olarak en önemli nokta çocuğunuzun doğru işitme cihazı ile cihazlandırılması zaman içinde işitme durumu ile ilgili yapılacak test sonuçlarına göre cihaz ayarlarının (frekans cevabı ve amplifikasyon düzeyi) güncellenmesi ve takibi .
Yani bu, cihaz 3 ay aralıklarla çocuğun gelişimi doğrultusunda takip edilecek demek oluyor . İşitme cihazını alıp konuşsun diye beklemiyoruz.
Düzenli olarak kontrollerimize gidiyoruz . Peki çocuğunuza hangi işitme cihazını almalıyım ?
Bunun için mutlaka eğitim süreci konusunda da bilgili, işitme cihazı uygulaması ve takibi yapan bir tarafsız klinikten , bu klinikteki konusunda TECRÜBELİ bir odyolog tan destek yada fikir almaya bakın.
Bu konuda odyoloji ile ilgili KBB hekimleri ve İşitme cihazı konusunda tecrübeli odyometristler den de bilgi ve destek alabilirsiniz.
Peki bu klinikleri nasıl bulacaksınız?
(Pediatrik) Çocuk işitme cihazları ve eğitimleri konusunda tam teşekküllü klinikler ülkemizde bazı üniversite hastaneleri ve bazı eğitim araştırma hastaneleri bünyesinde bulunuyor. Bulunduğunuz ilde olmasa bile bulunduğunuz coğrafi bölgede mutlaka bir bölge eğitim araştırma hastanesi yada üniversite hastanesi bulunuyordur. Ya da yeni doğan taraması koordinasyon hastanesi bulunuyordur . Çocuğunuz için oralara ulaşmanızı tavsiye ederiz.
Çocuğunuza işitme cihazı takıldı ya sonra;
Öncelikle siz de aile olarak bir aile eğitimine tabi tutulacaksınız .Çocuğunuz belirli periyotlarla takip edilerek, gelişim ve eğitim sürecinde gerekli işitme cihazı ayarlamaları yapılacak.
Gerekirse, okul öncesi ve okul döneminde çocuğunuza konuşmaları zorlu sınıf ortamı veya gürültülü ortamlarda kullanılan işitme cihazıyla birlikte çalışan, FM sistemleri ve yardımcı dinleme sistemleri tavsiye edilebilir.
Her şey yolunda ise bu takipler, aralıkları uzayarak 18 yaşına kadar devam edecek . Çocuğunuzun normal gelişimi ve normal eğitim sürecinin yanında özel eğitimde alması gerekebilir.
18 yaşından sonra da 6 aylık ve yıllık periyotlarla kişinin işitme cihazı ve işitme kaybının takip edilip, gereken zamanlarda da, gerekli müdahaleler yapılabilir.
Eğer bu süreç istenilen düzeyde başarılı olmaz ise , vakit kaybetmeden çocuğunuzun işitme gelişimini tamamlayabilmesi ve sözel iletişim becerileri kazanabilmesi için, uzman hekim kararı ve odyolog onayı ile koklearimplant yapılması tavsiye edilebilir.
Son dönemlerde
ülkemizde oldukça yaygınlaşan bu yöntem sizi korkutmasın oldukça başarılı sonuçların,eğitim ve aile desteği ile alındığını gözlemliyoruz. implant sonrasında da eğitim ve takip süreci odyolog kontrolünde devam edecektir.
Çocuğunuzun işitme cihazının da implantının dış parçasıda belirli sürelerle yenilenmesi gerekir.
Çocuğunuz için…
Bilgi için:
0232 421 63 33
0232 464 81 87
0232 463 18 45